Dit agendapunt bevat zeer uiteenlopende ideeën, maar ze hebben een ding gemeen: alles om de Bomen- en Bloemenbuurt te vergroenen. Van vergroenen van de middenberm en plantsoenen verbeteren, tot het uitdelen van zaailingen (jonge bomen en planten) voor in de tuin aan buurtbewoners.
Wat gaan we doen?Op plekken, waar dat kan, de wijk vergroenen en bewoners stimuleren om dit ook met hun tuin te doen.
Wie zijn daarvoor nodig?Bewoners, gemeente Den Haag.
Dit agendapunt bestaat uit deze ideeën van bewoners:De groene middenstrook op de Laan van Meerdervoort en dan specifiek het gebrek aan bomen op het stuk tussen Valkenboskade en Goudenregenstraat. Dit i.t.t. tot de Laan van Meerdervoort na de Laan van Eik en Duinen waar maar liefst 4 rijen bomen staan.
Op dit deel is helaas te weinig ruimte om bomen toe te voegen. Zie ook reactie op het ingediende idee hierover.
De stoep aan de kant van de Bomenbuurt tussen de Valkenboskade en Egelantierstraat is breed genoeg om enkele bomen te planten
Ik zou in de Abeelstraat aan beide kanten bomen willen, ene aan beide kanten parkeerplaatsen (dan gaar er iets van de stoep af, maar nu parkeert iedereen al op de stoep)
Als iemand die alleen daar over de stoep loopt ben ik het toch eens met de parkeerplaatsen. Dan is er tenminste een duidelijk lijn tussen parkeren en lopen.
Als indiener van 'Hogere graslanden wingerdplein terug' (de 2 bollenveld-stroken worden niet meer gemaaid). Vorige week zijn alle veldbloemen weer omgewaaid. Nu is het kaal en leeg.
Aanvullend voorstel: de meest Oostelijk gelegen bank (kant vd Kerk) op het Wingerdplein staat voor een stukje 'groen' dat helaas regelmatig geschoffeld wordt. Het gevolg? Droog zand dat een ideale kattenbak vormt :( Ik heb het ingezaaid met allerlei bloemensoorten (afwachten wat er dit en volgend jaar kan opkomen)
... dus het zou fijn zijn als de Gemeente daar niet meer gaat schoffelen. Dank :)
omgewaaid** moet zijn: omgemaaid :) Daarnaast kon ik niet reageren op voorstel om er een groentetuin van te maken. Dus: Ben ik geen fan van. Doel is om insecten te helpen en beetje natuur terug te krijgen (kinderen leren ervan!). Daarnaast moet moestuin intensief bijgehouden worden en is gevoelig voor sabotage / urine. Daarnaast is niet maaien veruit het goedkoopst en ontspannend :)
Geheel mee eens. Meerdere bewoners uit de straat pleiten hiervoor. Daarnaast worden de hekjes gebruikt om fietsen tegen aan te stallen. Met als gevolg dat er schade aan de auto's komen i.v.m. de smalle stoep. NOTE: ook wordt er te weinig onderhoud gepleegd aan het veld. Veel onkruid tussen de stenen en de beplating. Als bewonersplatform hebben wij vanuit gesprekken met de bewoners een voorstel ingediend bij de gemeente voor aanpassingen. Wordt vervolgd! Groet, Marc
kruiwagens en tuinaarde beschikbaar stellen zodat het zand in boomspiegels afgevoerd kan worden/gemengd met tuinaarde. Als je plantjes in een zanderige boomspiegel neerzet overleven ze dit meestal niet.
De middenstrook van het Thomsonplein is een zogenaamde groenstrook, van oorsprong goed aangeplant maar door het droge weer en met name de honden nu een openbare honden uitlaatplek. De meeste eigenaren van de hond ruime de uitwerpselen wel op, maar daar zit tevens een probleem dat zij het plantsoen daardoor vertrappen.
Ik zou graag zien dat de beplanting wordt bijgewerkt en het plaatsen van bordjes met een afbeelding van een hond met de tekst "Hier niet", zoals bv ook op het Goudenregenplein.
Middenberm Thomsonlaan tussen Valkenbosplein en Thomsonplein:
- Behoud van bomen en groen, bijplanten (grotere) bomen waar deze ontbreken. Aanvullen (inheemse) struiken.
- Groenstrook verbreden vermindering parkeerplekken
- Bestrating/parkeerplekken als in Fahrenheitstraat
- Op kopse kanten fietsennietjes uitbreiden
- Plaatsen plastic container
Beleving RK plantsoen: van harte mee eens
Met alle bouwactiviteiten, kap populieren en noodlokalen voor het Segbroekcollege ziet de groenstrook tussen de Goudsbloemlaan en Segbroeklaan er haveloos uit. Terwijl deze strook samen me het deel van de Haagse Beek op de kop van de Ranonkelstraat onderdeel is van een ecologische verbindingszone én beschermd stadsgezicht. Kan dit deel meegenomen worden met de inrichtings- en beheerplannen voor de ecologische verbindingszone Haagse Beek?
In veel tuinen is bijna geen onbedekte bodem te vinden en er bestaan ook kale (lelijke) muren. Misschien kunnen buurt-/straatbewoners als bijdrage voor de klimaataanpassing (!) in een wedstrijd toekomst-workshops organiseeren en samen met experten milieuvriendelijkere tuinen/dakterrassen designen. De besten worden dan met hulp van subsidie realiseerd.
Hebben jullie nog betere ideeén? Is "tegels voor planten te ruilen" een success?
Kunnen we hulp/subsidie regelen om tegels te verwijderen wanneer die vast liggen met beton/cement of wanneer ze te groot/zwaar zijn voor de bewoners?
Beste CRM, bent u bekend met Den Haag Doet Burenhulp? Buren worden hier aan elkaar gekoppeld om elkaar te helpen. Dit kan ook een klusje in huis zijn. Zie hiervoor denhaagdoetburenhulp.nl.
Stoppen met het maaien van de bermen op de Groot Hertoginnelaan en langs de Segbroeklaan. Dit zijn kleine ecologische paradijzen voor bijen, hommels en andere insecten en de wilde bloemen zijn een lust voor het oog.